Lásd felálló


Lásd felálló Tartalom Megjelenése[ szerkesztés ] Törzse karcsú, felületét jelentéktelen levélripacsok borítják. A levelek viszonylag kis méretűek, rendezetlennek tűnnek, a levélszárnyak nagyon sűrűn állnak.

Felálló madársóska

A virágzatok és a terméságazatok a levélüstök alatt helyezkednek el, a sima, zöld áltörzs tövében. A növény felálló törzsű, többnyire méter magas fa, de a 30 méter magasságot is elérheti.

  • Megjelenése[ szerkesztés ] A felálló madársóska 10—40 cm magas, lágyszárú egynyári vagy évelő növény.
  • Felálló madársóska – Wikipédia
  • Lásd felálló - herczegh.hu
  • Erection - Wikipedia

Levele szárnyalt, többnyire mintegy 2 lásd felálló hosszúságú. A levélfelület nem egyenletesen tagolódik levélszárnyakra, ezért a levélkék gyakran különböző mértékben redőzöttek és többcsúcsúak.

A levelek szétállók, csúcsukon némileg lehajlanak. Kicsi és világossárga virágai finoman elágazó, messziről púderpamacsra emlékeztető virágzatokban fejlődnek.

lásd felálló

Termése sárga vagy duzzadt a péniszen, gömbölyded vagy tojás alakú, legfeljebb 6 centiméter átmérőjű. Egyéb[ szerkesztés ] A bételpálma magvait Délkelet-Ázsiában élvezeti cikként fogyasztják. A mag tápszövetét szeletekre vágják, majd mészporral és fűszerekkel a bételbors levelébe lásd felálló.

lásd felálló

Rágás közben különböző hatóanyagok szabadulnak fel belőle, az enyhén kábító arecain és az arékavörös színanyag. Ezek serkentik a nyálképződést, és a nyálat vörösre festik - számos kannibáltörténetnek ez volt az alapja. A bételrágás elnyomja az éhséget, és állítólag elpusztítja a bélparazitákat, a fogakat azonban megfeketíti, és lehet, hogy szájrákot is okoz.

lásd felálló

Jóllehet lásd felálló már ritka a bételrágás, Thaiföldön fennmaradt az a szokás, hogy a vőlegény lásd felálló mátka szüleinek bételdiót és bételborsot ajándékoz. Fontos információk.